CONTACT US

Wednesday, December 9, 2020

RESEPI ACAR TIMUN SARAWAK

Bumped into this while browsing my facebook, just thought sharing it here might be a good idea for me to re-track it someday.






RESEPI ACAR TIMUN SARAWAK
Bahan-bahan
1kg timun - potong 4-5 bergantung pada saiz timun.
(buang empulur tengah dan hiris panjang. Rendam dengan garam dan air ais- Jangan hiris terlalu nipis)
2 batang lobak merah - potong nipis dan hiris panjang
Bahan kisar
7 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sdm udang kering - rendam dulu
2 biji buah keras
(A)
1-2 sdm cili giling
1/3 sdt serbuk kunyit
Minyak secukupnya untuk menumis
(B)
Garam sedikit
Gula pasir dan gula merah secukup rasa
Cuka anggaran 1 sudu makan - bergantung pada cuka
1 sdm cili sos
1 biji cili merah - hiris halus (kalau suka)
(C)
Sedikit bijan - sangai kuning
Tips>>
*Timun yang telah di rendam tadi di toskan kemudian di perah menggunakan kain kasar yang bersih. Perah jangan terlalu kering ye sebab nanti ianya akan di jemur lagi.
*Tabur atas talam dan jemur selama 1-2 jam bergantung pada cuaca. (jangan jemur terlalu kering)Manakala lobak merah juga di jemur sehingga layu sahaja.
*Bila dan siap semua di jemur baru bermula sessi menumis...
Cara
1) Tumis bahan A sehingga garing dan masuk bahan kisar. Tumis sehingga masak dan pecah minyak.
2) Kecilkan api dan asukkan bahan B, kacau sebati dan rasakan secukupnya. (Lebihkan manis dan ada rasa masam sedikit)
3) Masukkan timun dan lobak merah. Kacau sebati dan biarkan ianya masak dan pekat. (kalau terlalu pekat tambah air sedikit)
4) Rasakan lagi manisnya kalau kurang manis tambah lagi gula merah sehingga cukup rasa dan tutup api. Masukkan bahan C dan kacau sebati.
SELAMAT MENCUBA!
P/S: RASANYA KAN BERKURANGAN BILA DAH DIMASUKKAN TIMUN JUSTERU ITU KENA RASA SEKALI LAGI SELEPAS IANYA SEBATI.




No comments:

Post a Comment